Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@23:14:32 GMT

خانه‌ای که پناه زنان بی‌پناه است

تاریخ انتشار: ۸ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۱۲۱۵۱۵

خانه‌ای که پناه زنان بی‌پناه است

خانه خورشید اولین مرکز گذری کاهش آسیب اعتیاد زنان است که فعالیت خود را در سال ۸۵ و در محله دروازه غار شروع کرد. یکی از محله‌های پر آسیب پایتخت. در این خانه به زنان آسیب دیده، خدمات درمانی و بهداشتی با هدف کاهش آسیب‌های فردی و اجتماعی سوء مصرف کنندگان مواد مخدر، محرک و بیماری‌های ناشی از آن، داده می‌شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگرچه هدف حمایت و کمک و کاهش آسیب زنان مصرف کننده است اما در این خانه به روی هر زن آسیب دیده‌ای که به آن پناه می‌برد، باز است.

در واقع خانه خورشید سرزمین کوچک زنان بی‌پناهی است که شاید بیشتر عمر خود را در گوشه کوچه‌ها، خیابان‌ها و پارک‌ها سر کرده باشند اما اینجا، معنی خانه و خانواده را درک کرده و گاه برای پاکی‌شان قدم برمی‌دارند.  شکوفه فرهادی روانشناس این مرکز می‌گوید: گروه هدف ما زنان مصرف کننده و بهبود یافته هستند اما در حالی که تلاش می کنیم به این زنان خدمات بدهیم از طرفی سعی می کنیم هیچ زنی را از خانواده اش جدا نکنیم و بیشتر برای بهبود آنها تلاش کنیم. وجه مشترک زنانی که به خانه خورشید پناه می آورند، گذشته دردناکشان و قربانی بودن آنها است. در واقع آنها قربانی یک چرخه معیوب بوده و هیچ کدام این سبک از زندگی را انتخاب نکرده اند بلکه شرایط برایشان پیش آورده است.

این فعال اجتماعی خاطره دختری را تعریف می کند که ۲۶ ساله و دارای دو فرزند پسر و دختر بود. «دخترش شناسنامه داشت اما پسرش نداشت. وقتی اینجا آمد به ته خط رسیده بود. می خواست یکی از فرزندانش را به بهزیستی بدهد. توان نگهداری از فرزندانش را نداشت».

دختر جوان به گفته خودش در ۹ سالگی توسط عمویش معتاد شده بود. «خاطره خوشی از کودکی اش نداشت. تلخ‌ترین خاطره اش مربوط به ۶ سالگی اش می شد. وقتی که با ذغال روی دیوارهای بالکن خانه نقاشی کرده و پدر مجبورش کرده بود با زبان نقاشی‌ها را از روی دیوار سیمانی پاک کند. خیلی دردناک بود. می گفت خون از زبانش جاری شده اما پدرش کوتاه نمی آمد و رهایش نمی کرد». در بزرگسالی هم سرنوشت بهتری نداشت. با یک سارق ازدواج کرد و در نهایت سر از زندان درآورد. «بخش دیگری از زندگی‌اش هم به مصرف مواد و کارتن خوابی سپری شد. عجیب نبود که بخواهد فرزندش را به بهزیستی بسپارد. نمی خواست دخترش هم سرنوشتی مثل خودش داشته باشد اما غیر از سپردن او به بهزیستی کار دیگری هم از دستش برنمی آمد».

دختر طرد و پسر حمایت می شود

فرهادی در ادامه از دختر جوانی می گوید که از زمان تولد اچ. آی. وی مثبت بود. «مادر و پدر این دختر مصرف کننده بودند. پدرش به خاطر تزریق مشترک مبتلا به ایدز و این را به همسرش منتقل می کند. در نهایت زن باردار و کودکی اچ. آی. وی مثبت به دنیا می‌آورد. دختر تعریف می کرد از کودکی خانواده اش مواد در لیوان آب حل کرده و به او می دادند».

این انتخاب دخترک نبود که از زمان تولد با ایدز و اعتیاد متولد و بزرگ شود اما سرنوشت از ابتدای تولد خواب خوشی برای او ندیده بود. «وقتی با این دختر صحبت می کردید متوجه می شدید پتانسیل داشتن یک زندگی خوب را دارد اما به خاطر فقر، وضعیت اجتماعی نابرابر و آسیب های خانواده شانسی برای داشتن زندگی بهتر نداشت».

روانشناس خانه خورشید می گوید: وقتی فردی به این نقطه از زندگی می رسد، در واقع خیلی از مسائل دست به دست هم داده تا وی شانس داشتن زندگی خوبی را نداشته باشد. این افراد اغلب ماحصل بستری معیوب و آسیب دیده هستند. تصور خیلی از این افراد از پدر و مادرشان یا اعتیاد بوده یا آزار و اذیت روحی و جسمی. پس عجیب نیست که آنها نیز این چرخه را ادامه دهند چراکه الگوی بهتری در زندگی شان وجود نداشته است.

به گفته فرهادی اغلب این زنان اما در خانواده هایی بزرگ می شوند که اگر دختر معتاد شود از خانواده طرد اما پسر معتاد از سوی خانواده حمایت می شود. «در چنین محیط های ناسالم و به خاطر فقر، انتخاب بهتری برای این زنان وجود ندارد.

زنانی که حمایت نشدند

با این وجود این زنان از همه جا رانده و مانده وقتی به خانه خورشید پناه می آورند، خدماتی را به صورت رایگان دریافت می کنند. از دندانپزشکی گرفته تا خدمات مشاوره، مددکاری، مهارت آموزی، خودمراقبتی و مهارت های زندگی، اشتغالزایی، مشاوره های حقوقی این درحالی است که با توجه به شرایط لباس، بسته‌های ارزاق و غذا نیز در اختیار این زنان قرار می گیرد. «اجباری برای ترک مصرف مواد نیست اما خیلی پیش امده که در جریان رفت و آمدهای این زنان به خانه خورشید برای ترک مواد اقدام می کنند و در همه مراحل حمایتشان می کنیم و به آنها انگیزه می دهیم».

پس از ترک اما گروهی که علاقه‌مند به یادگیری مهارتی باشند وارد چرخه اشتغالزایی می‌شوند. اشتغالزایی از خیاطی گرفته تا بسته بندی، مونتاژ، ساخت تقویم و... «تاکنون خیلی از خانم هایی که به ما مراجعه داشته اند ترک کرده و در همین پروسه اشتغالزایی مستقل و توانمند شده اند. حالا دستشان در جیب خودشان است و صاحب خانه و زندگی هستند».

به گفته فرهادی شاید اگر این زنان و دختران از سوی خانواده یا جامعه حمایت می شدند هیچ وقت به این روز نمی افتادند. «وقتی پای صحبت خیلی از خانم ها می‌نشینیم متوجه می شویم به وقت نیاز آنها کسی نبوده که یاری و حمایتشان کند. به همین دلیل در مسیرهای اشتباه قدم گذاشته و لحظات سخت و تلخی را تجربه کرده اند».

شاید این بار، بار آخر باشد

در خانه خورشید با وجود اینکه خدمات دهی به زنان آسیب دیده با همراهی و کمک خیرین و مردم صورت می گیرد اما به گفته فرهادی جذب کمک و حمایت برای زنان آسیب دیده از اعتیاد بسیار سخت است. «خیلی ها حتی از سر دلسوزی هم کمک نمی کنند. این افراد معتقدند چرا باید به زنان مصرف کننده کمک کرد؟ در پاسخ به این سوال باید بگویم اعتقادی اعضای خانه خورشید بر این است که هر بار باید به این زنان کمک کنیم. شاید آنها هر بار به سمت مصرف مواد بروند اما شاید یک بارش اقدام به ترک کنند و به زندگی برگردند. به همین دلیل ما تا فرا رسیدن همان روز دست از کمک و حمایت این زنان برنمی داریم و همیشه معتقدیم شاید این بار، بار آخر باشد. پس شانس حمایت و کمک آن زن را نباید از او دریغ کنیم».

گزارش از فاطمه شیری

برچسب‌ها سلامت زنان مراکز ترک اعتیاد اعتیاد آسیب ها

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سلامت زنان مراکز ترک اعتیاد اعتیاد آسیب ها سلامت زنان مراکز ترک اعتیاد اعتیاد آسیب ها خانه خورشید مصرف کننده آسیب دیده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۲۱۵۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روزنامه نزدیک به سپاه: زنان با کنار رفتن ترس و پلیس دوباره کشف حجاب می‌کنند!

آنچه امروز در قالب معضل بدحجابی و رواج سبک زندگی غربی در جامعه مشاهده می‌کنیم محصول ضعف در عملکرد دستگاه‌های فرهنگی - تربیتی است که سهم مهمی را هم باید برای مجموعه آموزش و پرورش کنار گذاشت. بدون شک ما در مرحله تربیت با مشکلاتی مواجه بوده‌ایم که آفتی اینچنینی گریبانگیر دختران و پسران این سرزمین شده است.

روزنامه جوان نوشت: در نظام تربیتی شایسته تراز انقلاب اسلامی، فرزندان این سرزمین باید به گونه‌ای تربیت شوند که وقتی نوجوانان ما به سن انتخاب می‌رسند، بین سبک زندگی اسلامی و سبک زندگی غیراسلامی، سبک زندگی اسلامی را با اختیار و انتخاب خود برگزینند. اگر چنین نشد، فرزند ما یا به اجبار و از ترس خانواده مجبور به انتخاب پوشش اسلامی خواهد شد یا به اجبار قانون و پلیس و دستگاه قهریه مجبور به رعایت خواهد گردید که این دو اعتبار چندانی ندارد، چراکه در اولین فرصت که از جبر خانوادگی رهایی یابد، از حجاب اسلامی فاصله خواهد گرفت یا آنجا که پلیس و اجبار نباشد، قانون را زیرپا خواهد گذاشت و کشف حجاب خواهدکرد.

روزنامه جوان در ادامه نوشت:طبیعی است وقتی آموزش و پرورش و دیگر نهادها و مراجع فرهنگی از انجام وظیفه تربیتی خود آن گونه که باید سربلند بیرون نیایند، به اجبار این دستگاه انتظامی و طرح نور است که برای ایجاد نظم اجتماعی باید در جامعه محوریت یابند.

در پایان باید یادآوری کرد در حالی که دهه پنجم انقلاب اسلامی به نیمه رسیده است، همچنان مسئله تربیت فرزندانمان مبتنی بر سبک زندگی زندگی اسلامی - ایرانی اولویت اول کشور است و انتظار آن است پس از حوادث تلخ پیش آمده در سال‌های اخیر و تهاجم همه‌جانبه دشمنان انقلاب اسلامی برای تغییر ذائقه جوانان این سرزمین، نهادها و دستگاه‌های تربیتی و فرهنگ‌ساز با همه توان برای تربیت آینده‌سازان این کشور به پا خیزند و با جبران غفلت‌ها و کنار گذاشتن تغافل‌ها، جوانانی از نسل دهه نودی‌های این سرزمین تربیت کنند که فرزندان ظهور گردند.

دیگر خبرها

  • بازگشت محکوم به مرگ از پای چوبه دار
  • «اُمّ علاء»؛ مادر شهیدی که هفت عزیزش را تقدیم اسلام کرد
  • آیت‌اللّه نوری همدانی: اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است
  • لزوم هوشیارسازی اجتماعی نسبت به آسیب‌های پیری جمعیت
  • نمایش «وضوح ناقص» در خانه عکاسان جوان
  • روزنامه نزدیک به سپاه: زنان با کنار رفتن ترس و پلیس دوباره کشف حجاب می‌کنند!
  • کتاب «ادب زندگی» منتشر شد
  • تشخیص زودهنگام سرطان، پنجره‌ای به سوی زندگی
  • کتاب «ادب زندگی» روانه بازار نشر شد
  • قصه زهره و نوش‌آفرین خانم و نخستین مدرسه دخترانه طرشت | مکتب‌خانه‌های طرشت را زنان مدیریت می‌کردند